Ny kirkebænk til Sions Kirke

Dorte Wassard og Jacob Würtzen samarbejdede i 2021-22 om at tegne 22 nye kirkebænke til Sions Kirke på Østerbro i København.

New and old church pews in Sion's Church in Copenhagen. Photo JW 2023

Nye og gamle bænke i Sions Kirke. Foto JW 2023

Kirken var oprindeligt udstyret med 42 stk. tæt opstillede kirkebænke, hvoraf kun bænkene på sidepulpiturerne – og enkelte i stueplan – i dag er bevaret.

Interior of Sions Church with the original church pews (benches) around 1920. Photo: Christine Christensen. From 100 year anniversary booklet, published by the church in 1996

Sions Kirke med originale kirkebænke. Foto: Christine Christensen, omkring 1920. Fra Kirkens festskrift i anledning af 100-års dagen i 1996.

Kirkebænkene var så umagelige at det ærgrede menigheden, og i 1974 blev de udskiftet med polstrede stolerækker.

Det var på tale at opstille ny bænke designet af arkitekt Arne Madsen, men dette kunne ikke godkendes af provstiudvalget, da de var for dyre.

In 1974, rows of upholstered chairs (manufactured at Vamdrup Stolefabrik) replaced the original church pews.

Her ses de polstrede stolerækker fra Vamdrup Stolefabrik, 1974. Stolene er nu bortskaffet eller doneret til andre formål. Og i 2022 erstattet af de her omtalte, nye bænke. Foto JW 2021

Den oprindelige kirke:

Sions kirke er en sognekirke beliggende i Svanemøllekvarteret. Den blev indviet i 1896 og er tegnet af arkitekten Valdemar Koch (1952-1902). Da kirken blev projekteret og opført, var han på højden af sin alt for korte karriere.

I Sions Kirke – og før den – i den mindre Kapernaumskirken (1895) på Frederikssundsvej, kunne Koch trække på sin betydelige viden om danske middelalderkirker, skitser og arkitektoniske detaljer fra flere legatrejser til udlandet, og på sine ansættelser i studietiden som tegner hos arkitekterne Ludvig Fenger (1833-1905) og H.B. Storck. Begge fremragende arkitekter, der ligesom Valdemar Koch var præstesønner, tegnede kirker og endte som titulære professorer på Kunstakademiet.

Sions Kirke er opført i en brydningstid og vidner om det. Kirkerummet plan og tværsnit med søjle/hvælv-bårne sidepulpiturer synes inspireret af Immanuelskirken på Frederiksberg (1893, arkitekt A. Clemmensens). Sidepulpiturer var meget anvendt i tiden: de skaffede flere siddepladser til det eksplosivt voksende antal byboer i sognet.

Sions Church, plan drawings for the original church by architect Valdemar Koch.

Valdemar Kochs plantegninger til den oprindelige kirke, fra myndighedsprojektet 1895, Københavns Kommunes Byggesagsarkiv. Viser de 42 oprindelige, tæt opstillede bænke i stueplan. Viser også en meget utraditionel og uhensigtmæssig placering af ligstuen.
Den er på tegningen placeret op ad varmecentralen, med østvendt centralindgang i sakristiet.

Til forskel fra Clemmensens kirke, der i sine arkitektoniske detaljer er meget personlig i sin tolkning af én historisk stilretning (italienskinspireret romansk?), er Koch ret frigjort i sit brede valg af forskellige historiske og samtidige referencer.

Resultatet er et ukrukket og pragmatisk værk, der forener dansk middelalderarkitektur med italiensk romansk stil, løsreven skønvirke-ornamentik og dekorationskunst med rumudsmykning udført af unge, samtidige kunstnere. Anderledes end den samtidige arkitekt Martin Nyrops eklektiske, skønvirkearkitektur, der er mere personlig end Kochs.

Man forestiller sig, hvor befriende det må have været at træde ind i den nyopførte kirke og opleve det kultiverede, men uprætentiøse inventar, som må have stået i ret grel kontrast til samtidens herskende møbeltrend, – klunketiden, hvor møbler fremstod opulente og med en overdreven anvendelse af detaljer, effekter og påtrængende kunstneriske ornamenter.

Valdemar Koch formåede at disponere arkitektur, dekoration og kunst, så menigheden fik mest mulig kvalitet for de ca. 70.000 kroner hele kirken inkl. inventar angiveligt kostede.

One of the two remaining original church pews (benches) designed by Valdemar Koch. It's construction and form has inspired the design of the new, simplified design.

En af de to bevarede kirkebænke som Valdemar Koch tegnede til kirken. Bænkens konstruktion og formgivning er genfortolket og forenklet i vores nye design. Foto JW 2021

Ombygninger

Senere om- og tilbygninger har med vekslende held ændret og udvidet kirken til nye tiders behov.

Tårnet fra 1922 (arkitekt K. Varming) og tilbygningen til menighedshuset i 60’erne (arkitekt Paul Staffeldt Matthiesen) er efter vores mening varige gevinster for kirken.

Men vi er især begejstret for orgelprojektet (Rolf Graae med Fogh & Følner Arkitektfirma) fra kirkens 100-års jubilæum. Her introduceres en lysere træsort i et raffineret projekt, fuld af genbrugte motiver fra kirkens oprindelige arkitektur og interiør.

Ny kirkebænk

New church pew (bench) for Sions Church in Copenhagen. Designed by Dorte Wassard and Jacob Würtzen in 2022

Tegning til ny kirkebænk i massiv eg til Sions Kirke. Design: Dorte Wassard og Jacob Würtzen, 2022

Vores hensigt med den ny kirkebænk har været – ligesom orgelet – at tilføje nye, harmoniske toner i interiøret, og på samme vis bidrage til et løft og en respektfuld berigelse af det lidt tunge og spartanske indre. I forslaget videreføres og nyfortolkes den gamle bænks konstruktion og arkitektoniske intention, og de nødvendige ændringer er foretaget, så siddekomforten er blevet mere tidssvarende og komfortabel.

The 3.5 meters long new benches, placed in the church interior. Photo JW 2023

De 3,5 m lange, nye bænke opstillet i kirkerummet. Foto JW 2023

Solid oak church pews (benches) designed for Sion's Church in Copenhagen, 2022. Design: Dorte Wassard og Jacob Würtzen

Kirkebænke tegnet til Sions Kirke, Østerbro. Design: Dorte Wassard og Jacob Würtzen

Kirkebænkene er udført af S. Guldfeldt Nielsen A/S i Odense og blev opstillet i kirken i december 2022, lige inden jul.

The new church pews are made of solid oak (Quercus robyr) from FSC certified production i Slavonia in Croatia. They are manufactured by S. Guldfeldt Nielsen A/S. Upholstery is wool textile by KVADRAT. Photo JW 2023

Bænkene er i massivt egetræ (Quercus robyr) fra FSC certificeret skov i Slavonien i Kroatien. De er udført på maskinsnedkeri hos S. Guldfeldt Nielsen A/S. Hynde er betrukket med uldtekstil fra KVADRAT. Foto: JW 2023

The new church pews. Contemporary and simple. Photo: JW 2023

De nye bænke – nutidige og enkle, tæt på. Foto: JW 2023

The logotype of the design coorporation branded below the seat.

Designsamarbejdets brændemærke på undersiden af kirkebænken

Dorte Wassard and Jacob Würtzen, sitting on the church pews they have designed for Sion's Church in Copenhagen, 2022.

Dorte Wassard og Jacob Würtzen, Sions Kirke 2022. Foto: Hans Wassard

Leave a Comment

(c) 2024
Rüter Würtzen arkitekter I/S
Nyhavn 3, 2. sal
DK-1051 København K.